tiistai 5. helmikuuta 2013

Ääriliikkeet Suomessa 2013

Koskapa aihe on kauheasti pinnalla, ajattelinpas naputella teille lukijoille pienen yleiskatsauksen siitä että mitä nämä mystiset ääriliikkeet oikein ovat. Määrittelykysymykset ensin: tämän tekstin kontekstissa ääriliike tarkoittaa militanttia liikettä joka on valmis muuhunkin kuin pelkkään puheeseen.

Jaetaan liikkeet kahtia heti ensi alkuun, koska Suomessa nimittäin toimii suomalaislähtöisiä liikkeitä joiden tavoitteet on saavutettavissa Suomella toimimassa ja niiden lisäksi toimii ulkomaalaisia toimijoita, joiden toiminta taas ei suuntaudu niinkään Suomen alueelle.

Suomen Vastarintaliike on liike josta olen nyt joutunut kirjoittamaan useamman kerran enkä viitsi toistaa itseäni, joten siitä kiinnostunut voi lukea aiheesta täältä tai täältä. Suomen Vastarintaliikkeen ohella Suomessa toimii skinheadorganisaatioita eri nimien alla, mutta keskimäärin suomalaisen skinheadliikkeen valmius tehdä mitään vakavastiotettavaa on ollut varsin alhainen. Katuväkivalta on yhteiskunnalle ongelmallista muttei mikään turvallisuusuhka valtiollisella tasolla.

Poliittisen kartan toiselta puolen löytyy jokunen anarkisti jotka ottivat 2011 vastuun räjähtämättömästä pommista Pasilan poliisiasemalla sekä junanohjauslaitteistokaapin tuhopoltosta. Huomionarvoisinta tässä lienee se että vuoden 2011 jälkeen näistä toimijoista ei ole kuulunut mitään mutta poliisi ei ilmeisesti ole myöskään ole saanut tekijöitä kiinni. Myöhemmin sattunut poliisiautojen polttaminen saattaa liittyä samoihin tekijöihin, mutta siitä ei kukaan ole ottanut vastuuta.

Normaalin vasemmisto-oikeistojaon ulkopuolelta löytyy Eläinten Vapautusrintama joka tunnetaan lähinnä turkistarhaiskuista. EVR on luokittelun kannalta hieman ongelmallinen koska se on kansainvälinen järjestö joka kuitenkin toimii Suomessa aika lailla eksklusiivisesti suomalaisin voimin ja suomalaista eläintuotantoa vastaan.

Pieniä on silakat joulukaloiksi, sanoisi. Ottaen huomioon sen että näistä organisaatioista ainoastaan SVL on tehnyt henkilövahinkoja aiheuttaneita aktioita, Suomessa todellakin ääriliiketoiminta on hyvin vähäistä. Tietty huomioarvo on myös siinä että perinteistä militanttia äärivasemmistoa Suomessa ei ole lainkaan eikä historiallisestikaan ole ollut. Kaikista ääriliikkeistä varmasti eniten huomiota mediassa viimeisen 20 vuoden aikana on saanut EVR.

Entäs sitten ne ulkomaalaiset liikkeet Suomessa? Se taas menee äärimmäisen epämääräiseksi johtuen siitä että paikkaansapitävää tietoa on hyvin vähän. Se tiedetään että erilaiset ääriryhmät kuten esimerkiksi somalialainen Al-Shabaab on saanut rahaa Suomesta, mutta ei löydy varsinaisesti mitään syytä luulla että kansainvälisesti toimivat ryhmät yrittäisivät sen enempää etabloitua Suomeen. Lähtökohtaisesti pitäisikin tarkastella tämäntyyppistä toimintaa enemmän yksilö- kuin organisaatiotasolla, koska aika varmasti lähestulkoon jokainen ääriryhmä maailmassa on joskus saanut jonkinlaista tukea Suomen asukkaalta, mutta siitä ei pidä vetää mitään kauhean pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

Suomi ei ole kohde kansainväliselle terrorismille tällä hetkellä eikä huomennakaan. Riippuen toki siitä millaista ulkopolitiikkaa tulevaisuudessa harjoitetaan, Suomesta voi tulla joskus kohde, mutta en pitäisi sitä minään vakavastiotettavana huolenaiheena.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! Kirjoitathan omalla nimelläsi. Emme enää julkaise nimettömiä kommentteja.