sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Rosvoja raksalla

http://omakaupunki.hs.fi/paakaupunkiseutu/uutiset/kuparirosvo_vie_usein_muutakin_kuin_metallia/

Tavallisin kuparivarkaus sattuu rakennustyömaalla. Pitkäkyntiset nappaavat mukaansa usein kuparilastin, joka on valmiiksi kasassa esimerkiksi lavalla. On huomattavasti harvinaisempaa, että kuparia puretaan rakennuksesta tai työmaalta, jossa se on jo asennettu paikoilleen.

Olen tästä aiemminkin kirjoittanut mutta aihe tuntuisi olevan taas pinnalla joten miksei kirjoittaa uudestaan. Miksi näitä varkauksia tapahtuu? Paitsi että maailma nyt yleensä on melko paha paikka, niin pääsyynä pitäisin sitä että rakennusalalla ei ole panostettu turvallisuuteen oikealla tavalla.

Rakennusalalle tarjotaan etupäässä teknisiä ratkaisuja jotka on kalliita ja suurimman osan ajasta erittäin tehottomasti käytettyjä. Vartiointipalveluita hankitaan tietämättä että mitä sillä saadaan aikaan. Rahaa pitää tietty käyttää, mutta järkevästi ja suhteessa siihen todelliseen tappioon.

Todellinen tappio on hankalasti laskettavissa koska se summa ei ole nimittäin välittömästi näkyvä. Vaikka kuparia tai muuta tavaraa häipyisikin vajaan tonnin edestä, se voi hidastaa töitä ja aiheuttaa tappioita sitä kautta. Hommat seisoo niin kauan kunnes saadaan korvaavaa materiaalia tilalle, äijien palkka juoksee silti, asiakas saattaa myöhästymisen seurauksena olla oikeutettu korvauksiin, ja niin edespäin. Parhaimmillaan se tonnin materiaalihävikki muuttuu kymppitonnien tappioiksi. Jos proggis on tarpeeksi iso, voidaan puhua vielä isommista summista. Kaikki riippuu siitä, että miten kriittinen menetetty tavara on ja miten nopeasti sen tilalle saadaan jotain korvaavaa. Joten lähdetäänpäs ratkaisemaan ongelmaa.

Siitä voi olla aika varma että tämänkaltaiset uutiset saa kauppalopot liikkeelle. Jokaisella on tarjota uusi huipputekninen ratkaisu probleemaan. Jos minä olisin rakennusalan yrittäjä, heittäisin jätkät ulos toimistostani samantien. Pelkällä tekniikalla ei ratkaista tällaisia ongelmia. Jos taas rakennusalan yrittäjä soittaa minulle, niin minä en yritä myydä jotain vanhaa hälytinlaitteistoa joka kerää pölyä nurkissani tai halpatuotuja kameravalvontalaitteita. Minä uskon siihen, että tämä on enemmänkin sellainen ongelma, joka ratkaistaan asiantuntemuksella.

Analysoidaan tarkasti se miten tavaraa lähtee. Tehdään menetelmä hävikin tilastoimiseksi, mikä on ensiarvoisen tärkeää, koska jollei tiedä mitä on hukassa, niin miten seurata hävikkiä ylipäätään. Selvitetään alihankkijoiden luotettavuus ja pistetään muutama kaveri tutkimaan meininkiä rakennustyömaalla vaivihkaa. Näillä eväillä saadaan rakennettua sellainen ratkaisu, että hävikki saadaan painettua minimiin. Samalla voidaan vaikka pistää dekkari varastetun tavaran perään ja saada syyllisiä kiinnikin.

Miksi tehdä näin iso työ sen jälkeen kun vahinko on jo tapahtunut?

Se on yksinkertainen juttu. Se mistä helpolla on kerran saatu, sieltä tulee jatkossakin lähtemään. Toisin kuin vähittäiskaupassa, tieto hyvästä asiakaspalvelusta leviää tehokkaasti rosvojen keskuudessa. Sillä että tehdään työmaasta oikeasti hankala kohde ja otetaan tekijöitä kiinnikin, saadaan luotua uskottava pelote minkä jälkeen sinne ei enää yritetä tulla. Konna kun valitsee aina helpoimman kohteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! Kirjoitathan omalla nimelläsi. Emme enää julkaise nimettömiä kommentteja.