Osassa yksi tarkasteltiin sitä että mistä uhkaukset johtuvat. Tässä osassa taas puhutaan siitä miten uhkaukset tulevat ja mitä eroja niillä on, ja mistä kannattaa oikeasti huolestua. Suurimmasta osasta nimittäin ei kannata.
Ihan aluksi kannattaa mainita kohdistamaton uhkaus, eli arkikielellä nyhveröiden paskanjauhanta. Tämä tarkoittaa siis netissä kirjoittelua jota ei ole kohdistettu henkilökohtaisesti uhattavalle. Näihin ei erityisemmin kannata reagoida, vaikka ne onkin epämiellyttäviä. Ainesta kunnianloukkaussyytteeseen saattaa joskus olla, mutta ihan käytännön tasolla suurin osa ihmisistä jotka uhkailee julkisuuden henkilöitä netissä on jotain kynäniskoja ja yleisiä itkuiikkoja joista ei ole mihinkään. Tämäntyyppistä uhkailua saa osakseen lähinnä julkisuuden kautta, kuten esimerkiksi ministeri Astrid Thors.
Sähköpostitse tulevat uhkailut voivat säväyttää vähän enemmän, koska se tulee ihan kotiin asti. Uhka on näissä aika pieni, sillä sähköpostiosoitteen voi tällaista käyttöä varten saada käyttöön ihan minuuteissa ja se ei vaadi oikeastaan yhtään vaivaa tekijältään. Tietty jos tekijä on tarpeeksi tyhmä että on käyttänyt tunnistettavaa sähköpostiosoitetta, niin sitten poliisille voi asiasta ilmoittaa. Sanoista tekoihin-kynnys on silti melko korkea.
Nämä kaksi kategoriaa on ne, joilla ei kannata oikeastaan päätään vaivata. Kirjoittelevat mitä kirjoittelevat. Vasta jos samat tyypit uhkailevat usein, kannattaa huolestua.
Puhelimitse soitetut uhkailusoitot on usein vähän samaa kategoriaa kuin sähköpostilla tapahtuva uhkailu. Kyse on useimmiten enemmänkin kiusanteosta kuin mistään muusta. Puhelinuhkailussa on sellainen huono puoli, että jos tekijä on vähänkin fiksumpi, sen jäljittäminen on hankalaa ja se häiritsee enemmän kuin sähköpostiin tulevat avautumiskirjeet. Voidaan kuitenkin sanoa, että siihen kannattaa suhtautua enemmän varautuneesti, koska puhelinsoittoa ei voi tehdä samalla tavalla täysin anonyymisti kuin sähköpostin lähettämistä. Se kielii uhkailijan motivaatiosta.
Kirjeet ja muu postin välityksellä tuleva on myös sellaista. Sellainen uhkailu vaatii tiettyä vaivaa tekijältä ja lisäksi tietynkaltaista hulluutta koska kirjeen kirjoittaminen ja postittaminen vaatii jotain muutakin kuin kotona pönöttämistä koneen äärellä.
Viimeinen ja ehdottomasti vaarallisin kategoria on se että joku ilmestyy fyysisesti paikalle uhkailemaan. Vaikka useimmin tällaisetkin keissit jää siihen että tullaan pihalle huutelemaan kunnes lähdetään pois, niihin on ehdottomasti syytä suhtautua vakavasti aina ja joka kerta. Paikalle tuleminen kertoo motivaatiosta ja yleisestä piittaamattomuudesta seurausten suhteen, miksi sanonkin jo heti tässä yhden perussäännön. Jos joku ilmestyy oven taakse tai työpaikallesi tai minne tahansa uhkailemaan, riippumatta siitä että millainen fiilis itselläsi on, tartu välittömästi puhelimeen ja soita poliisi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Hei! Kirjoitathan omalla nimelläsi. Emme enää julkaise nimettömiä kommentteja.