perjantai 21. lokakuuta 2011

Koulukiusaamiskohun satoa

Aiemmin ajattelin etten sen enempää kommentoisi sitä julkisuutta jota koulukiusaamistuotteemme sai (luettavissa tässä) mutta no, nyt on perjantai, kello on kaksi, työviikko tältä päivältä melkein ohitse joten mitään erityisen tuottavaa tuskin saa aikaan. Blogaaminen on joskus ihan hyvä vaihtoehto oikealle työnteolle.

Testautin tosiaan konseptin ennen julkistamista kyselemällä ihmisiltä että mitä mieltä tällaisesta oltaisiin. Se selvisi ns. viiden prosentin testin, eli kaikista kommentoineista noin viisi prosenttia oli palvelua vastaan. Ja, niinkuin kaikki mitään ikinä keksineet tietävät, suurinpiirtein viisi prosenttia ihmisistä on vastarannankiiskiä ja ammattiloukkantujia jotka ovat vähän kaikkea vastaan. Automatian hyväntekeväisyystempaus on tästä hyvä esimerkki.

Se mikä jäi täysin uupumaan oli koherentit selitykset sille miksi palvelu olisi huono idea. Hieman samanhenkisesti kuin parisuhdeväkivallan torjumisen suhteen, kuului mielipiteitä siitä että yhteiskunnan pitäisi hoitaa nämä. Olen täysin samaa mieltä. Vastaus siihen onkin, että millä todennäköisyydellä yhteiskunta huomisaamuna herää ja pistää kaiken kuntoon?

Sepä se.

Firmassa ei ole mitään illuusiota sen suhteen että yhteiskunnan ja valtion toimintamenetelmät monen asian suhteen on huomattavasti parempia ratkaisuja kuin ne mitä me voimme tarjota. Järjestelmä on kuitenkin sellainen että resursseja ei ole, tai sitten vaikka resursseja olisikin, niin joku yksilötason juttu estää tehokkaan puuttumisen. Se voi olla vaikka koulun rehtori joka haluaa suojella koulunsa julkisuuskuvaa, tai opettaja joka nyt vaan ei satu tykkäämään jostain tietystä oppilaasta.

Meidän ei näin ollen tarvitse kauheasti puolustella sitä että miksi tarjoamme mitäkin palveluita.

Ja mitä palautetta julkisuuden seurauksena tuli? Ylivoimaisesti suurin osa palautteesta on ollut positiivista. Ammattinärkästyjiä on näkynyt, samoin hieman sellaisia kommentoijia joilla on jollain tavalla oma lehmä ojassa. Viittauksia epäpätevyyteen ja puoskarointiinkin näkyy, tietty. Kun ei olla sosiaalityöntekijöitä tai psykologeja.

No ei olla, koska emme me tarjoa sosiaalialan palveluita emmekä terapiapalveluita. Minulla on aika hyvä käsitys siitä että mikä on meidän ydinosaamisalue. Se on erityisturvallisuuspalvelut sekä yksityisetsivätoiminta.

Hyvin olennaisella tavalla koulukiusaamistapauksien tutkiminen ei eroa mitenkään minkään muun yksityisetsivätoimeksiannon suorittamisesta. Ja se on se missä me nyt kertakaikkiaan ollaan helvetin hyviä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! Kirjoitathan omalla nimelläsi. Emme enää julkaise nimettömiä kommentteja.