lauantai 22. lokakuuta 2011

Verokortilla vai toiminimellä?

Jotkut lähtee lauantaina viihteelle, jotkut jää kotiin kirjoittamaan blogia ja lukemaan kirjoja.

Tänään tuli taas vastaan tämä järjestyksenvalvojien eli portsarien työtilanne. Aika moni firma jotka välittää portsareita baarien oville seisoskelemaan, käyttää sellaista konseptia että portsarin pitää hankkia itselleen toiminimi, kun verokortille maksaminen on niin kauhean haastavaa. Perushoukutus on se että "sitten me voidaan maksaa sulle enemmän per tunti".

Vinkki jokaiselle joka alalle haluaa: älkää suostuko siihen. Ellei sitten tuntiliksa jää samalle tasolle kuin mitä esim. NSI laskuttaa. Palveluhinnastostamme voi tsekata vertailulukuja.

Töiden teettäminen tuolla tavoin on silkkaa huijausta, koska käytännössä olet sitten siinä tilanteessa että sinulla on on kaikki yrittäjän vastuut muttei yhtään yrittäjän etuja, ja kaikki työntekijän haitat muttei yhtään hyötyjä. Esimerkiksi sellainen hauska juttu kuin työterveydenhuollon järjestäminen tai sairasloma muuttuu yllättävän mutkikkaaksi kun olet "yrittäjä" muttet ole osannut varautua siihen tilanteeseen että saat joskus flunssan. Tai jos tulee tehtyä joku moka josta sitten sekä työpaikka että firma jossa olet "töissä" toteavat että sun mokas, sä maksat. Ja niinhän muuten maksat. Toivottavasti tuli otettua vakuutus.

Tietty mukaan palettiin tulee sitten myös se että verot, kirjanpito, alvit ja kaikki muukin pitää hoitaa itse.

Ei tarvitse olla kauhean fiksu tajutakseen että tämä nyt vaan ei kannata jos se firma joka duunin välittää maksaa alle kolmekymppiä per tunti, ennen alveja. Kolmekymppiä plus alvit on aika lailla se minimi mitä yhtään mistään bisnestoiminnasta kannattaa tuntitasolla veloittaa.

Vaikka kyseessä olisi miten houkutteleva tarjous, niin mene mieluummin töihin jollekulle sellaiselle joka maksaa verokortilla niinkuin aikuisten yritykset yleensä maksavat. Tai perusta ihan oikea yritys. Pakkoyrittäjyys ei ole yrittäjyyttä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! Kirjoitathan omalla nimelläsi. Emme enää julkaise nimettömiä kommentteja.