perjantai 21. lokakuuta 2011

Pelottaako? osa 3: Perusasiat kuntoon

Uhkaus on saapunut ja vastaanotettu. Mistä sitten aloitetaan vyyhdin purkaminen?

Ihan ensimmäiseksi pitää rauhoittua. On sitten kyseessä rappukäytävässä huutelija tai postissa tullut kortti, kun olet omassa asunnossasi sisällä, olet jonkinlaisessa turvassa. Jos rappukäytävässä on joku, niin kannattaa toki ihan ensimmäiseksi soittaa poliisi. Jos kyseessä taas on muunlainen uhkaus, keitä kahvit ja istu alas hetkeksi.

Ota sitten kynä ja paperia ja tee muistiinpano asiasta. Kirjoita ylös mitä tapahtui, miten, kellonaika ja kaikki muu tärkeä tieto. Jos kyseessä on puhelinsoitto, kirjoita numero ylös jos sellainen näkyi. Sähköpostiviesti kannattaa säilyttää, kuten myös kirje tai kortti. Suosittelen että jos kyseessä on kirje tai vastaava fyysinen viesti, ei pidä käsitellä sitä enemmän kuin on tarpeellista. Ota minigrip-pussi tai vastaava ja pudota se sinne talteen. Sille voi olla myöhemmin käyttöä.

Ja riippumatta siitä että miten huolestunut olet, ilmoita asiasta poliisille. Siitä on vähän vaivaa sinulle, mutta on erittäin tärkeää että tämänkaltaisissa tapauksissa poliisiin otetaan ajoissa yhteyttä. Tärkeää se on siksi, että jos tilanne kääntyy vakavammaksi, poliisilla on sitten samantien tiedossa tilanteen jatkuvuus.

Blogissa on mahdotonta käydä läpi yksityiskohtaisesti kaikki mahdolliset asiat mitkä pitää ottaa huomioon, mutta yksi erittäin helppo asia on yleensä tehtävissä. Hanki asuntoosi turvalukko. Suosittelen myös sitä että jos turvalukkoa ei käytä kotona ollessaan, kannattaa sarjoittaa uudelleen oven käyttölukko, mikäli avaimia on kenelläkään muulla kuin itselläsi. Myös parvekkeen oven varustamista lukolla kannattaa harkita. Tämä siis pätee kerrostaloasuntoon.

Omakotitaloasujalle taas pätee sama, mutta omakotitalossa kannattaa myös vakavasti harkita hälytinlaitteiden asennusta. Yleisesti ottaen omakotitaloon on helpompi päästä sisään muuten kuin oven kautta.

Siinä konkreettisimmat perusasiat. Muistiinpanoilla dokumentointi, yhteys poliisiin, lukot. That's it.

Oman käytöksen roolia käsitellään osassa 4.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! Kirjoitathan omalla nimelläsi. Emme enää julkaise nimettömiä kommentteja.