torstai 29. syyskuuta 2011

Miksi palkata turvallisuuspäällikkö?

Oletetaan että sinä, lukija, pyörität keskikokoista suomalaista yritystä, vaikkapa konepajaa joka tekee Valtion Rautateille vetureihin vaihteistoja. Sitten tapahtuu murto toimitiloihin. Lähtee työkalua, CNC-laite ja kahvikassa. Ovi on mäsänä ja rikotusta ikkunasta puskee vettä sisään.

Ottaa päähän? No varmasti. Vaikka suora rahallinen menetys ei loppujen lopuksi ole kauhean paha, koska vakuutukset oli sentään kunnossa, niin hommat seisoo niiltä osin kuin koneita ja työkaluja puuttuu. Lisäksi tietty pitää hankkia korvaavat vehkeet että äijät pääsee vääntämään duuniakin. Ja sitä välttämättä vakuutukset ei sitten korvaakaan, ja taas ottaa päähän ja Rennietä kuluu kun vuosituloksessa onkin yhtäkkiä melkomoinen lovi.

Päätetään että nyt panostetaan sitten turvallisuuteen ettei uudestaan tarvitse roudata toimitusjohtajaa vatsahaavahoitoon. Turvallisuusasiat on tietty monimutkaisia ja ei se ole toimitusjohtajalle mielekästä tai tuottavaa (turvallisuushan ei koskaan tuota mitään, mutta tappioita sillä ehkäistään) työtä tehdä joten palkataan turvallisuuspäällikkö. Onko tämä hyvä idea?

No ei ole. Joskus se voi olla, mutta keskikokoinen yritys tarvitsee turvallisuuspäällikköä yhtä paljon kuin nuorallatanssija vatsakatarria. Suurimmassa osissa yrityksiä kohtuullinen turvallisuustaso voidaan saavuttaa sillä että pistetään noin viikosta kuukauteen työaikaa siihen. Joskus jopa vähemmän, itsehän pyrimme hoitamaan esimerkiksi turvallisuusauditoinnin kahdella, maksimissaan kolmella asiakaskäynnillä. Suurimman osan ajasta se riittää.

Eli kannattaako palkata jotakuta hoitamaan turvallisuusasioita täyspäiväisesti, jos se sitten tekee vuodessa kuukauden verran töitä ja lopun aikaa juo kahvia, lukee iltapäivälehtiä ja surffaa netissä? Ei. Mielummin soittaa vaikka meille ja saa sitten kaiken kerralla kuntoon.

Toinen manööveri jota ei kannata tehdä on se että fiilispohjalta lisää nykyisessä organisaatiossa työskentelevälle vastuun turvallisuusasioista. Ensinnäkin se syö työntekijän varsinaisen työn tekoon käyttämää aikaa ja harvemmin organisaatiosta löytyy ketään jolla olisi erityisen kattavaa turvallisuusosaamista. Joskus toki, mutta harvoin.

Turvallisuusauditointi- ja turvallisuussuunnittelupalveluiden lisäksi meiltä saa Hoitotakuu-palvelun. Hoitotakuu-palvelu tarkoittaa sitä että asiakas ulkoistaa meille pitkäjänteisen turvallisuustyön. Yrityksesi koosta riippuen, palvelun hinta lähtee summasta 700 euroa + alv. Pienelle yritykselle tämä on hyvä ja kilpailukykyinen tapa saada hyvä turvallisuustaso aikaan järkevällä investoinnilla. Ellei muuten, niin omaa työaikaa ja hermoja säästyy. Keskisuurelle yritykselle tämä on järkevä tapa päästä eroon yhdestä suurimman osan aikaa hyödyttömästä työntekijästä jonka ydintehtävä on kahvin ryystäminen. Yli kahdensadan työntekijän firmassa taas omalla turvallisuuspäälliköllä jo tekeekin jotain, mutta meillä on kyllä silloinkin osaamista ja palvelua tarjottavaksi. Ellei muuten, niin voimme etsiä teille vakituisen turvallisuuspäällikön.

Älä palkkaa turvallisuuspäällikköä, palkkaa meidät.

-Jussi Marttila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! Kirjoitathan omalla nimelläsi. Emme enää julkaise nimettömiä kommentteja.