tiistai 20. syyskuuta 2011

Mikä ihmeen turvallisuusauditointi?

Päätuotteemme yritysten turvallisuustarpeisiin on turvallisuusauditointi.

Mikä on turvallisuusauditointi? Se on yleensä seuraava kysymys ja siihen on onneksi kohtuullisen yksinkertainen vastaus.

Turvallisuusauditointi on lyhyesti sanottuna selvitys ja arvio yrityksen turvallisuustasosta. Käytännön tasolla me selvitämme asiakkaalle pinon teknistä tietoa, jonka esiinkaivaminen on paitsi tylsää, niin myös äärimmäisen työlästä. Jos esitän vaikka sellaisen kysymyksen, että onko yrityksellänne Finanssialan keskusliiton vaatimuksien mukaisesti tehdyt rakenteelliset suojaukset toimitiloissa, niin ei varmaan kuulosta sellaiselta kysymykseltä mihin välttämättä haluaisi itse lähteä etsimään vastausta. Ja tämä ei ole syytös, en minäkään lähtisi ellei minulle siitä maksettaisi. Toimitusjohtajakin sanoo pahasti, jos ei tee osoitettuja töitä.

Toinen asia, joka yleensä tulee esille, on vartiointi: Onko sitä? Miten se on toteutettu? Riittääkö vartiointiratkaisu vai onko siihen jopa panostettu turhan paljon rahaa?

Entäpä sitten rikosilmaisinlaitteisto eli kansankielellä hälytinlaitteisto? Toimiiko se? Onko siinä puutteita? Kenelle hälytys lähtee? Onko paloilmaisimet kytketty hälytinkeskukseen?

Ja paloturvallisuuttakin pitää katsoa, hätäpoistumistiet myös ja henkilökunnan koulutus turvallisuusasioissa ja...

Itse asiassa tätä kirjoittaessa käy mielessä että pitäisi varmaan nostaa palvelun hintaa, koska 400 euroa + alv on aika vähän loppujen lopuksi siihen työmäärään nähden, mikä tässä pahimmillaan on edessä.

Se, mitä asiakkaalle turvallisuusauditoinnista jää käteen, on selvitys siitä, että millä tasolla kaikki yllämainittu on. Tärkein osa palvelusta on kuitenkin se, mikä ei jää käteen: aika, jonka asiakas säästää näistä toimenpiteistä. Vaikka turvallisuusala nyt ei ole tosiaankaan rakettitiedettä, teoreettista fysiikkaa tai diskurssianalyysiä Michel Foucaultin hengessä, nämä asiat on kuitenkin sellaisia, joissa asiantuntija voi tehdä vuorokaudessa sen, mitä itse ei tekisi edes viikossa. Ja tämäkään ei ole syytös, koska esim. Finanssialan keskusliiton ohjeiden läpikahlaaminen ja soveltaminen on nyt vaan aikamoista tervanjuontia, jollei ole tiettyä etukäteistietoa niiden logiikasta.

Mikä hyöty sitten turvallisuusauditoinnista on? Itse asiassa: siitä ei ole tasan mitään hyötyä. Kyllähän tiedetään, että mikä tahansa auditointi yleensä tarkoittaa vain, että hyllyyn laitetaan uusi mappi, jota kukaan ei enää ikinä avaa, ja joskus kymmenen vuoden päästä talonmies tai vahtimestari polttaa sen muiden roskien ohella lämmityskattilassa.

Turvallisuusauditointi onkin hyödyllinen ainoastaan silloin, kun se yhdistetään käytännön toimenpiteisiin. Se on työkalu, jonka avulla suunnitella muuta turvallisuustyötä järkevällä tavalla. Siten siitä saadaan tosissaan rahallista hyötyä irti, koska hyvä suunnittelu- ja selvitystyö säästää paljon aikaa ja rahaa pelkästään jo siksikin, että sitten ei lipevä myyntimies voi myydä ratkaisuja, joita ei oikeasti tarvita. Itsehän en ole lipevä myyntimies – lähinnä vastentahtoinen myyntimies.

-Jussi Marttila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! Kirjoitathan omalla nimelläsi. Emme enää julkaise nimettömiä kommentteja.