torstai 14. kesäkuuta 2012

Konkurssin ovelle kolkutellessa

Ikävä kyllä minä en oikein osaa auttaa konkurssiuhan alaisia yrityksiä, tämä teksti onkin enemmän suunnattu tahoille joille tulee konkurssipesä hoidettavaksi. Nokian tämänpäiväisten uutisten myötä asia saattaa taas tulla ajankohtaiseksi.

Mikä on kriittisin ja välittömin ongelma kun puhutaan konkurssipesän haltuunottamisesta? Turvallisuus! Nimittäin monilla aloilla joilla käytetään paljon alihankkijoita, yksi suuri ongelma konkurssipesän hoitamisessa on se että melko usein alihankkijat jää täysin tyhjän päälle yrityksen kaatuessa. Silloin kiusaus erilaiseen epärehellisyyteen on suuri. Rakennustyömaalla ja muussa teollisuudessa tämä käytännössä tarkoittaa sitä että kun ilmoitus konkurssista tulee, työmailla alkaa Hullut Päivät ja kaikki mikä irti lähtee ja kaikki millä on jonkinlainen myyntiarvo, lähtee alihankkijoiden matkaan niin kauan kun tilannetta ei voida mitenkään valvoa. Luonnollisesti konkurssin tullessa turvallisuushenkilötkin lähtevät kotiin niinkuin kaikki muutkin, koska ei turvallisuustyötä kukaan tee siksi että se on tosi kivaa vaan siksi että joku siitäkin maksaa palkkaa.

Alihankkijoiden ja vastaavien epärehellisyyden lisäksi konkurssipesän aiemmat osakkaat ja erityisesti siellä työtä tekevät osakkaat ovat riskitekijä konkurssipesän hoitamiselle. Alihankkija yrittää saada takaisin edes jotain omistaan, mutta epärehellinen konkurssin kärsinyt pyrkii lähinnä maksimoimaan oman hyötynsä tilanteesta. Sama periaate: kaikki mitä irti lähtee yritetään viedä, useimmiten jo ennen konkurssia, koska voudin lyödessä lukot oviin on jo liian myöhäistä.

Mitäs tälle voi tehdä? Ennakoida, luonnollisesti. Konkurssi harvoin tulee täysin yllättäen. Turvallisuusalalta löytyy osaamista tämänkaltaisten ilmiöiden ehkäisyyn ja epärehellisyyksien selvittelyyn. Hyvällä ennakoinnilla voidaan tehtaan portille saada vartijat estämään pääsy ulkopuolisilta samalla minuutilla kuin konkurssi muuttuu tosiasiaksi.

Yksityisetsivät voivat selvitellä muuta epärehellisyyttä ja väärinkäyttöjä jotka voivat liittyä aihepiiriin. Ennen kaikkea, kunnollinen turvallisuusajattelu helpottaa olennaisesti konkurssin hoitamista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! Kirjoitathan omalla nimelläsi. Emme enää julkaise nimettömiä kommentteja.