keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

Avainasiaa

Fiksut amerikkalaiset ovat keksineet tavan kuvata avaimia matkan päästä ja tällä tavalla tehdä niistä kopioita.  Tiedote on vuodelta 2008, mutta kuulin itse siitä vasta äskettäin tupakkapaikalla. Tupakkapaikallahan ne parhaat jutut ja tuoreimmat tiedot aina kuulee.

Olen yhdessä aiemmassa jutussani sivunnut avainasiaa jonkin verran. Noin niinkuin tiivistettynä amerikkalaisten keksinnöstä: en olisi kovinkaan huolissani. Avainten kuvaaminen ja kopiointi on aikamoista agenttitoimintaa vielä nykyään. Kyllä sitä ennenkin osattiin: jotkut vanhan ajan konnat osasivat kuulemma vankilassa ollessaan kopioida vartijoiden avaimia sen jälkeen kun olivat kerran ne nähneet. Ammattimiehiä!

Kodinturvallisuuden ja yritysturvallisuuden kannalta ehkä tärkeämpää on se että Abloy Execin mallisuoja päättyy ensi vuonna. Se on siis se pitkulainen Abloy-avain jossa on musta muoviperä, joiden kopiointi on hankalaa koska siihen tarvitsee Abloyn toimittaman läpyskän ja mallisuojan takia niitä ei ole voinut teettää millä tahansa pikasuutarilla. Ne on olleet turvallisuuden kannalta erinomaisia juuri siksi, koska käytännön tasolla, jos on luovuttanut avaimen eteenpäin joskus vaikkapa talonmiehelle tai huoltoyhtiölle, ei ole koskaan voinut tietää että tekeekö joku varmuuden vuoksi itselleen kopiot niistä.

Execillä tätä ei ole voinut ihan yksinkertaisesti tehdä. Olen kyllä kuullut, että Virossa ja Venäjällä niitä on voinut kopioida, mutta se taas ei ole sellainen perustavanlaatuinen riskitekijä jota tarvitsisi erikseen ottaa huomioon.

Miten sitten ensi vuodesta eteenpäin, jos kiinnostaa pitää avaimet hallussa? Yksinkertaista. Älä luovuta niitä ulkopuolisille ollenkaan, vaikka huoltoyhtiö tai taloyhtiö miten kärttäisi niitä. Saattaa joskus hankaloittaa elämää, mutta se on paras tapa varmistua siitä että kukaan ulkopuolinen ei itselleen niitä kopioi väärinkäyttöä varten.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! Kirjoitathan omalla nimelläsi. Emme enää julkaise nimettömiä kommentteja.